Prázdny
0,00 €
 
-9 %
Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku

Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku

Autor:
|
Vydavateľstvo:
Dátum vydania: 2017
Slovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, dvoranov, úradníctva i služobníctva. Šľachtic musel pre seba, svoju rodinu i personál svojich majetkov ...
Bežná cena knihy: 25,90 €
Naša cena knihy: 23,57 €
Ušetríte: 9 %
Zasielame: Vypredané
Detaily o knihe
Počet strán: 320
Väzba: Pevná
Rozmer: 169x246 mm
Hmotnosť: 880 g
Jazyk: SK Slovenský Jazyk
EAN: 9788022415385
Rok vydania: 2017
Žáner: Dejiny krajín
Zákazníci, ktorí si kúpili túto knihu, si kúpili aj...
24 hier pre celú rodinu
autor neuvedený
5,88 €
Tři případy a paní Grappa
G. Wollenhaupt
0,00 €
Útok titánů 30
Hadžime Isajama
12,60 €
Být nejlepší
Barbara Taylor Bradford
0,00 €
JavaScript
David Flanagan
0,00 €
O knihe
Slovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, dvoranov, úradníctva i služobníctva. Šľachtic musel pre seba, svoju rodinu i personál svojich majetkov –panstva, hradu, zabezpečiť dostatočné množstvo potravín na ich každodenné stravovanie. Funkciu hradnej kuchyne nám dnes predstavujú len vzácne zachované kúsky dobového mobiliáru, stolovacieho riadu, archeologické nálezy keramiky a nemnohé obrazové doklady v galériách a múzeách. Výjavy na portrétoch s tematikou panovníckeho stravovania nám len v náznakoch poskytujú obraz o výzore hradných kuchýň a kultúre stravovania v ranonovovekom Uhorsku. Jedlá, ktoré šľachtici konzumovali, podliehali módnym trendom, dobovému vkusu a možnostiam daného aristokratického dvora. Rôzne druhy jedál, aj so spôsobom ich prípravy podľa dobových kuchárskych kníh, ponúkajú plastický obraz o pestrosti dobovej kuchyne, o chutiach, ktoré prevládali a ktoré dobová šľachtická spoločnosť obľubovala. Prestreté stoly s navareným jedlom, pri ktorých sa stretla šľachtická rodina s dvoranmi a úradníkmi, prípadne pozvanými hosťami, boli výsledkom celého komplexu činností, pomocou ktorých sa potraviny menili zo surovín na hotový pokrm. Táto kniha predstavuje celý tento zložitý proces a je v našej historiografii doposiaľ ojedinelým spracovaním témy šľachtického stravovania zachyteného v celej šírke témy.